Az alapítvány célja

Az Alapítvány célja, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel a tudományok szellemében való ismeretterjesztést, tanítást és ehhez kapcsolódó kutatásokat segítse különös tekintettel a matematikára Publikációkat jelentet meg, ösztöndíjakat adományoz: matematika tanításban kiemelkedő tanárok részére Varga Tamás díjat.

1989 óta minden évben november elején megrendezzük a Varga Tamás Módszertani Napok konferenciát. Ezen hazai és külföldi kutatók, tanárok, a közoktatás és a felsőoktatás matematikatanítása iránt elkötelezett szaktekintélyei tartanak előadásokat, vezetnek foglalkozásokat magyar tanítóknak, tanároknak, érdeklődőknek.  Ez a konferencia is lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatokat teremtsünk és fenntartsunk más országok intézményeivel, terjesszük módszereinket, és megismerjünk külföldiek tapasztalatait, véleményét. Az eltelt évek alatt számos neves külföldi előadónk volt: angol, német, finn, amerikai, olasz, lengyel professzorok.

A konferenciának van angol nyelvű szekciója, melyet általában angliai kutató vezet, és a résztvevők, köztük a hazai fiatalok mellett határon túli magyarok és más nemzetbeli résztvevők angol nyelven mutatják be módszertani kutatásaikat. A tavalyi konferencia részleteiről a mathdid.elte.hu honlapon olvashatnak.  2009-ben megindítottuk a Varga Tamás Módszertani Napok diákszekcióját, ahol az egyéb programok mellett diákok csoportos versenyét is megrendeztük, a csoportokban tanárok együtt dolgoztak saját tanítványaikkal. Mintegy 60 diák és 10 tanár vett részt matematikai játékokban, speciális előadásokon. A diákszekció intézményét a jövőben is fenntartjuk.

Ennek továbbfejlesztése A játéktól a kutatásig tehetséggondozó programsorozat, melyet azóta évente 30-60 órában hétvégi rendezvényként szervezünk.

Az alapítvány 2015-ben módosított alapító okiratát a  Fővárosi Törvényszék végzésében  elfogadta, megállapította az alapítvány közhasznúságát.

Az alapítvány közhasznúsági jelentései innen tölthetők le: 2014 , 2013 , 201220112010

 

Szervezeti és Működési Szabályunk: SzMSz    

 

 Varga Tamás Tanítványainak
Emlékalapítványa


1055 Budapest,Falk Miksa u 12.  I. em. 4.
E-mail: info@vtamk.hu
Adószám: 19671664-1-41
A közhasznú alapítvány számlaszáma:
14100127-49651349-01000000


Az ALAPÍTVÁNY ELNÖKE ÉS KÉPVISELŐJE: Pálfalvi Józsefné dr. és Oláh Vera
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: MandG